Forumindex sisauppsala
Svenska institutet för strategisk analys
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Historisk bakgrund för Traumatien 1410

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Warhammer Ancient Battles
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
MattaSoppaRegistreringsdatum: 31 mars 2010
Inlägg: 3062
Ort: Uppsala

InläggPostat: 2010-08-23 13:53:50    Rubrik: Historisk bakgrund för Traumatien 1410 Svara med citat

Prolog
Sommaren 1410 lider mot sitt slut. En kedja av politiska, militära och religiösa händelser leder till att många småarméer från olika håll i Europa befinner sig på marsch mot den halvt bortglömda (läs: förträngda) arvprovinsen Traumatia. Så under hösten 1410 kommer det (vad det tycks) att bli en kamp om kronan i Traumatien.

Det verkar som att det Traumatiska tronföljdskriget är under uppsegling.

Ursprunget till arvprovinsen Traumatia
Arvprovinsen Traumatia skapades under den sena Romerska Republikens dagar, som en "belöning för evinnerlig tid" åt den omtalade fältherren Doddo Maximus, i det finstilta framgick även att om han, (eller hans ättlingar), någonsin försökte lämna Traumatia så skulle det gå dem mycket illa, och det ganska omgående, detta något underliga dokument förnyades och ägde laga kraft under Kejsardömet och är idag (1410) förklarat som helig lag av Kejsaren i Bysans, den Tyskromerska Kejsaren och två av de tre Påvarna.

Nuläget i Traumatien
Den Doddoiska dynastin är nu i det närmaste helt utslocknad, den siste ättlingen Enok Isidor Doddoicus IV ("den lite annorlunda"), söker nu "sin länge förlorade son, eller möjligen bror eller var han min morbror?" I och med att äktenskap med kusiner har varit normen inom det Traumatiska kungahuset under de senaste 1500 åren är Enok Isidors förvirring ganska förståelig, likaså hans ovana att tala med träd och bära sina benkläder över huvudet under veckodagar med ett S i sitt namn.

Under sommaren 1410, på en dag utan S i sitt namn, får Enok Isidor Doddoicus IV ("den lite annorlunda") idén att sända ut härolder över Europa för att eftersöka sin förlorade son/bror/morbror…

Andra viktiga händelser i Europa under 1410
I juli invaderar Polen och Litauen den Tyska Ordens sydliga område. Utanför byn Tannenberg står ett stort kavallerislag den 15e. Den Tyska Orden segrar i slaget och framför allt den polska armén drabbas av betydande förluster. Dock är förlusterna inte så stora så att den Tyska Orden kan gå över på offensiven. Invasionen avbryts på ett organiserat sätt, och den Tyska Orden utverkar i stilleståndsförhandlingarna ett löfte om 10 års fred, samt rätten att passera Polen och Litauen ”i jakt på hedningar att kristna”. De sluga ordensbröderna har nämligen haft stora inkomster från västeuropeiska riddare som betalar gott för att ”komma och jaga hedningar med lans”. Just denna jakt har varit inriktad på Litauer, vilka enbart har varit kristna de senaste 10 åren, och där Tyska Orden framgångsrikt har hävdat att Litauerna ”bara låstas vara kristna”. Och denna jakt på hedningar var anledningen till att Polen och Litauen invaderade, dvs. de ville besegra sina plågoandar.

Den Tyska Orden skickar nu värvare till Västeuropa, ”för jakten på hedningar kan nu återupptas”.

Kungen av Polen och storfursten av Litauen väljer en annan lösning. De ger sig iväg på pilgrimsfärd till påven (ja, till alla 3 påvarna). De vill visa att deras folk är goda kristna och att med påvens/påvarnas stöd göra det religiöst omöjligt för Tyska Orden att hävda att Litauen är fullt av hedningar. Pilgrimsresan lyckas, för alla 3 påvarna upprättar presumtiva bannbullor med innebörden att den som dödar litauer dödar kristna.
Den Tyska Orden (som vanligen har goda diplomater vid påvestolarna) har haft för mycket fokus på att locka ”inkomstkällor” till sig, så de står helt plötsligt med en massa riddare på väg och inga hedningar att jaga.
På övriga Balkan (Traumatien ligger på Balkan) råder ett bedrägligt lugn. Det Ottomanska imperiet är under ockupation av Timur Lenk. Den sultan som tillsattes 1403 är ej accepterad och mer eller mindre omfattande inbördesstrider pågår. Ett antal kristna vasaller i Rumelien (läs: Balkan) har därför passat på att klippa banden till Anatolien.

I Tyskland och Frankrike råder också fred. I hundraårskriget råder ett vapenstillestånd (framförhandlat med 2 av 3 påvar) året ut, så detta leder till att Europa översvämmas av lediga legoknektar.

De 3 Påvarna och patriarken
År 1410 finns det i Europa 4 kristna potentater, vilka alla betraktar sig som ”kyrkans högste ledare”.
I Konstantinopel återfinns patriarken Euthymius II.
I Rom sitter påven Gregory XII (som valdes av endast 15 kardinaler, under ett löfte om att avgå när motpåven avgick).
Antipåven i Avignon är Benedict XIII och han erkänns t ex av Skottland och Sicilien som påve.
Slutligen har vi anti-antipåven John XIII som residerar i Pisa, och om vilken hans fiender säger att ”mord, våldtäkt, incest och piratdåd är de milda av hans brott”, vilket naturligtvis förnekas från Pisa. Han hävdar att han kan återupprätta påveskapet, om bara Gregory XII och Benedict XIII avsäger sig påveskapet.

Mottagandet av härolderna
I den relativa fred som råder i Europa så väcker härolderna från Traumatien stor förundran (delvis beroende på att de, på dagar med S i sitt namn, gör märkliga saker med sina benklädnader). På många hov inses att det finns ett ”ledigt” område, och det finns oftast någon äventyrslysten ungtupp i härskarsläkten, som lätt kan övertalas till ”att vara av Dodoisk härstamning”.

Från 2 av de 3 påvestolarna kommer det omgående ett flertal dekret, bland annat påminns Europas furstar om att ”lagen om Traumatiens särskiljande” (tagen av Rom senaten) stipulerar att arméer över 5000 man inte får införas i Traumatien.

En del hov försöker göra efterforskningar om Traumatien. Dessa efterforskningar leder till insikten att Traumatien har gjort väldigt lite väsen av sig. De noteringar som finns ofta likartade, ett typiskt exempel är denna (återfunnen på hovet i Schwaben-Hünkackel-van-Oppen) notering om prins Rüttger (kallad den bindgalne): ”… Med sin munskänk, sängvätare, 18 väpnare till häst och 212 inhyrda knektar försvann prins Rüttger i riktning mot Traumatien. Hans vidare öden är okända…”

Den händelse som sätter full fart på hoven är när påvestolen i Rom meddelar att de har återfunnit det dokument i vilket Traumatien i detalj beskrivs för den förste fursten, dvs. fältherren Doddo Maximus. I denna broschyr beskrivs hur landet flödar över av mjölk, honung, vackra kvinnor, extremt rika mineraltillgångar (både ädelmetaller och bruksmetaller), bördiga jordbruksmarker och ett fantastiskt bete i högdalarna. Det blir hur uppenbart som helst för Europas olika hov att Traumatien är just deras förlorade arvegods och att en månghundraårig sammansvärjning har hindrat denna viktiga information att nå deras hov.
I Tyska Ordens rike är ordensbröderna lättade, för de hävdar att ”Traumatien har varit avskurna från resten av Europa, och detta för att de har velat gömma sig. Nu är de avslöjade för det har visat sig att de dyrkar inte Kristus utan benkläder och träd. Vi har hittat Europas sista hedningar! Dessa hedningar ska vi kristna med svärd, eld, byxbälten och rökelse! Slutligen så har vi återfunnit en tysk folkspillra i och med att orterna Alte Slemendorf och Neues Slemstadt ligger i Traumatisia. Dessa tyskar måste räddas undan hedningarna.”

Uppmarschen
Under tidiga hösten 1410 rör sig många små arméer med kompassen riktad mot Traumatien. Varje ledare anser att han är på väg mot ett rikt, rikt land, som bara väntar på att besättas med sin rättmätige tronföljare, dvs. han själv…
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Warhammer Ancient Battles Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.